Никола Здравковиќ (29) од Пирот, кој се лекуваше од тумор на мозокот од 02.03.2019 година, почина на 5-ти јуни годинава. Неговата сопруга Сара вчера го роди нивниот син Лазар.

Никола не доживе да го види своето дете, но бил и среќен бидејќи доживеал доволно за да дознае дека неговата избраничка е бремена. Малиот Лазар ќе остане вечен доказ за нивната љубов.

– После неколку месеци истрајност и упорност, се роди Лазар, тежок 3.572 грама и долг 52 сантиметри. Собата за бебето ја подготвија воглавно прекрасни луѓе од хуманитарните групи кои им помагаат на другите, како што добрите луѓе им помагале нив. Благословени да сте сите кои му помагавте на Никола да го доживее сознанието дека ќе стане татко и дека ќе му се исполни желбата неговиот син да се вика Лазар, беше објавено е во една хуманитарна група на Фејсбук.

– Секогаш ќе бидам твоја поддршка, додека татко ти Ники те чува од небото, напишала Сара покрај фотографијата со бебето.

Сара има 26 години. Таа е благодарна што таа и нејзиниот сопруг се нашле еден со друг. Се омажи за него, сметаше дека тоа е привилегија за неа, му се восхитуваше и учеше од него. Тие станаа пар во мај 2016 година. Во октомври 2018 година се свршија, а во мај 2019 година склучија граѓански брак. Тие на 23 јуни направија црковна венчавка и радост за своите најблиски.

2019 година секако беше годината во која ја планираа венчавката. Меѓутоа, во таа година имаше не само непланирани, туку и тешки денови. На Никола, саканиот сопруг на Сара, му беше дијагностицирана дијагноза на 2 март 2019 година. По еден месец главоболки, нешто посилни од вообичаено, и болки во очите, кои се припишуваат на замор и напорна работа, магнетната резонанца покажа тумор на мозокот.

– Тој излезе од болница на 6-ти мај. Свадбата беше на 14-ти мај. Имаше некои други работи, не размислувавме за болеста. Ние имавме сила за се. Дефинитивно планиравме свадба за таа година, па не дозволивме болеста да ни го одвлече вниманието. На овој начин им покажавме на луѓето и болестите дека не се откажуваме еден од друг и дека ќе се бориме за нашата љубов, раскажа Сара на почетокот на годината за свадбата која мораше да се случи.

Во втората половина на август минатата година тој замина на лекување во Турција и таму остана околу три недели. Од тој момент до почетокот на ноември одел на двонеделни терапии. На почетокот на годината се чувствуваше подобро, му се врати насмевката на лицето.

Сепак, тој за жал на крајот ја загуби битката со туморот.

– Мој Ники, сега си на подобро место, каде што ништо не те боли и не те мачи, твојата Буби те сака најмногу, напиша Сара на социјалните мрежи откако нејзиниот сопруг почина.