Вакцината на Модерна генерира повеќе од двојно повеќе антитела во споредба со Pfizer-BioNTech, според една студија која ги споредува имунолошките одговори предизвикани по две дози на вакцината против коронавирус.

Студијата е една од првите што ги споредува нивоата на антитела произведени од двете вакцини, кои се сметаат за една од клучните компоненти на имунолошкиот одговор. Не било испитувано дали разликите во антителата доведуваат до разлики во ефикасноста на вакцините. Да потсетиме, двете вакцини се повеќе од 90% ефикасни во последните клинички испитувања.

Студијата го испитува нивото на антитела против т.н. протеин на коронавирус кај околу 1600 работници во голем белгиски болнички систем, чии примероци од крв биле анализирани 6 до 10 недели по вакцинацијата. Учесниците не биле заразени со коронавирус пред вакцинацијата. Нивото кај оние кои примиле две дози Модерна во просек изнесувало 2.881 единици по милилитар, во споредба со 1.108 единици на милилитар кај оние кои примале две дози Pfizer.

Резултатите, објавени во понеделникот во списанието на Американското медицинско здружение, сугерираат дека разликите може да се објаснат со поголемата количина на активна состојка во Модерна – 100 микрограми, во споредба со 30 микрограми во Pfizer -BioNTech – или малку подолги интервали помеѓу дозите на Модерна – четири недели., наспроти три недели за Pfizer -BioNTech.

Надворешните истражувачи рекле дека е рано да се заклучи дека разликата во нивото на антитела е медицински важна.

„Би повикал на претпазливост, бидејќи Модерна покажа во просек малку повисоки нивоа, па нејзината ефикасност побавно ќе ослабне“, рече Дејвид Бенксер, биостатистичар од Универзитетот Емори, во е -пошта. „Ваквиот заклучок бара серија претпоставки кои се уште не се оценети.“

Двете вакцини произведуваат високо ниво на антитела, истакнал тој, а други студии покажале дека дури и релативно ниски нивоа на антитела штитат.