Црногорската полиција не успеала да влезе во трага на измамничката кој со фалсификувана лична карта на будванката М.О., од сметката во Ловќен банка извадила 230.000 евра и 1,2 милиони долари, но наводно, знаат која е, неофицијално дознава „Вијести“. Според истите информации, инспекторите ја идентификувале измамничката и криминалната група под чии инструкции работела, а чии членови не биле од Црна Гора.

Изворот на „Вијести“ вели и дека, најверојатно, криминална екипа од соседна земја обезбедила фалсификувана лична карта со име и презиме на сопственикот на сметката, нејзиниот датум на раѓање, матичен број… На тој лажен документ за идентификација пишува дека е издаден на 10.10.2022 година во подружницата на Министерството за внатрешни работи во Будва.

Но, од полициската управа не соопштуваат што направиле досега, со кого разговарале, дали ја пронашле жената…

„Полициските службеници од Одделението за безбедност Херцег Нови ги преземаат сите мерки и дејствија по наредба на државниот обвинител на Основното државно обвинителство во Херцег Нови во врска со предметот за кој сте пројавиле интерес, а со цел да се обезбеди непречено одвивање на истрагата, не можеме да ви соопштиме повеќе детали“, одговори управата од полицијата.

Од Ловќен банка за „Вијеста“ одговорија дека целосно им стојат на располагање на надлежните државни органи за да се спроведе целата истрага. За жал, не сме во можност да дадеме никакви изјави, за да не го нарушиме текот на истрагата“, објаснуваат од финансиската институција. На 12 април се случила необична измама, а ден претходно девојка од околу четириесет години, темна коса, изразито сини очи, висока околу 175 сантиметри, со средна градба, влегла во филијалата на таа банка во Херцег Нови и објавила дека ќе ги повлече парите што ги чува кај нив.

Од полициската управа неофицијално за „Вијести“ велат дека измамничката не знаела колку пари има на сметката: Таа веќе побарала да и бидат исплатени сите пари од жиро сметката, без да прецизира за која сума се работи, пишува во полициските досиеја, во изјавата на банкарот кој разговарал со измамничката, мислејќи дека таа била вистинскиот сопственик на сметката.

На инспекторите им објаснил и дека еден ден пред таа да ги подигне парите од сметката на нивната клиентка, телефонски разговарал со вистинската сопственичка на парите, за сосема поинаква трансакција, додека нејзината мајка била во неговата канцеларија.

Тој исто така рече дека никогаш не ја видел М.О. во живо и ја објасни постапката за идентификација на клиентот – заедно со документ за лична идентификација, како и какво е правилото кога клиентите ќе подигнат поголема сума. По извршените проверки, договорено е милионските заштеди да се исплатат следниот ден, околу 15.30 часот. Измамничката првично се согласила на тоа, но малку подоцна побарала парите да и бидат исплатени рано наутро.

Лажната лична карта (ФОТО: Вијести)

Исто така, таа го замолила банкарот да не ги известува нејзините родители кои имаат овластување за истите сметки за тоа што ги подигнала парите. Според полициските досиеја, измамничката влегла во банката следниот ден – 12 април, околу 10.30 часот, облечена исто како и претходниот – спакувала вкупно 1.360.000 евра во црн ранец и ја напуштил експозитурата десет минути подоцна.

Дека таа не била сопственичка на парите било откриено на 13 април кога во банка се јавила М.О и побарала појаснување – колку и недостигале пред лимитот, бидејќи очекува поголем прилив на средства од странство. Кога проверила дали е блиску до лимитот, дознала дека е без пари
Полицајците кои работат на откривање на измамата во херцеговската филијала на Ловќен банка, исто така, утврдуваат кој можел да знае дека М.О има пари на сметката, како и кој можел да го знае нејзиниот матичен број, датум на раѓање и други информации.

Жената која ги подигна парите и си замина

Во таа истрага, инспекторите, покрај вработените во банката, во својство на граѓани ги испрашувале и сопственичката на сметката и нејзините родители. Наводно, на инспекторите им објаснила кога и како го повикала банкарот со кој долго време работи и како открила дека парите и недостасуваат.

Соговорничката на „Вијести“ објаснува дека М.О се обидувала да провери колку пари треба да подигне, за да не го надмине лимитот на сметката. „По проверка, банката и кажала дека сите пари се подигнати на 12 април“, пишува во досиејата.