Финска ќе одлучи да поднесе барање за членство во НАТО на 12 мај, објави финскиот весник „Илталехти”, повикувајќи се на неименувани владини извори.

Одлуката за приклучување кон Финска може да дојде по два чекора – прво претседателот Саули Нинисто треба да го одобри членството во НАТО, по што предлогот за апликација оди во парламентот, се додава во текстот на финскиот весник.

Рускиот напад врз Украина ги принуди Финска и Шведска да почнат сериозно да размислуваат за влез во НАТО.

Одлуката ќе биде потврдена на состанокот меѓу претседателот и клучните владини министри, по објавите на претседателот и парламентот.