Дознајте сè за опасната болест која е многу тешко да се дијагностицира. Кои се симптомите, причините и како се лекува мултиплекс склероза?

Мултиплекс склероза (МС) е сложена невролошка болест која влијае на централниот нервен систем, вклучувајќи го мозокот и ‘рбетниот мозок. Зошто точно се јавува сè уште не е целосно разбрано, но се верува дека генетските фактори и околината се вклучени во развојот на оваа болест. МС е предизвик за многу пациенти бидејќи може да се манифестира на различни начини и во различни фази од животот.

Причини за мултиплекс склероза

Сè уште не е позната точната причина за мултиплекс склероза. Сепак, експертите веруваат дека комбинацијата на генетски предиспозиции и фактори на животната средина играат клучна улога. Автоимуниот механизам, во кој имунолошкиот систем го напаѓа миелинот (заштитната обвивка на нервните влакна), се смета за централен механизам во развојот на МС. Фактори како пушење, недостаток на витамин Д, инфекции и емоционален стрес се исто така поврзани со зголемен ризик од оваа болест.

Симптоми на мултиплекс склероза

Симптомите на мултиплекс склероза варираат од личност до личност и зависат од формата и тежината на болеста. Некои од најчестите симптоми се:

– Проблеми со рамнотежа и координација.
– Замор, дури и по мали физички активности.
– Мускулна слабост и намалена издржливост.
– Губење на видот, двоен вид или заматен вид.
– Проблеми со говорот и голтањето.
– Пецкање или вкочанетост во екстремитетите.
– Губење на уринарната контрола и функцијата на дебелото црево.
– Промени во расположението и когнитивните способности.

Дијагноза и терапии

Дијагнозата на МС е тешко да се утврди, бидејќи симптомите често варираат и можат да личат на други невролошки заболувања. Лекарите користат различни методи, вклучувајќи невролошки преглед, магнетна резонанца (МРИ), анализа на цереброспиналната течност и тестирање на видот за да направат дијагноза.