Наставничката по историја Татјана Стевановиќ (52), која беше погодена со три од 57 куршуми испукани од убиецот Коста К. на 3 мај во основното училиште „Владислав Рибникар“, од Универзитетскиот клинички центар на Србија, каде ѝ беа извршени неколку операции, е префрлена во Заводот за рехабилитација во Сокобањска.

Татјана, една од шесте ранети и за среќа преживеани во пукотницата во училиштето „Владислав Рибникар“ во Врачар, во која згаснаа десет животи, како што тврди извор на „Новости“ близок до семејството, не може да оди, не ја мрда левата рака и се уште психички се опоравува од траумата што ја доби во средата утрото заедно со раните на работното место.

Таа е ранета во левата рака, десната потколеница и стомакот од момчето убиец, кое завчера преку видеоврска сведочеше во судскиот процес против неговиот татко В.К., инаку лекар – радиолог, а тој куршум и го оштетил десниот колк.

– Од таа најтешка прострелна рана во стомакот, на Татјана ѝ се оштетени и нервите на левата нога, па на ниту еден не може да стои. Може само да стане од кревет и да се качи во инвалидска количка. Има мали чекори кон подобро и никој не може да му каже на семејството колку долго може да трае рехабилитацијата, ниту каков ќе биде резултатот – вели изворот.

– Познато е дека Татјана не била на списокот на момчињата убијци, но се шпекулираше дека имало некаков спор меѓу неа како наставник и ученикот, што не е точно. И денес би изјавила дека момчето убиец е примерно момче, со кое немала никакви проблеми. Што се случило во главата на тоа дете, и зошто направило нешто толку страшно, семејството Стевановиќ, а верувам и другите кои го познавале, тешко дека некогаш ќе можат да разберат – вели изворот.

Соговорничката на „Новости“ вели дека колегите од „Рибникар“ му се јавуваат на сопругот на Татјана и прашуваат како е, дали има напредок во нејзината рехабилитација, како психички се справува со се што се случило…

– Драган и децата минуваат низ тежок период, оптоварени се со грижата за Татјана – вели изворот.