6-годишно момче од Словенија по враќањето од викенд со својот татко било позитивно на кокаин. Мајката на детето неколку години го предупредувала Пиранскиот центар за социјална работа дека таткото не е соодветен старател. 40-годишниот татко сега е во притвор.

Мајката забележала дека нешто не е во ред со момчето откако го посетил 40-годишниот татко во градот Пиран, објави Телевизија Словенија.

Детето наводно се пожалило на силна главоболка и болки во стомакот. Тестовите покажале дека шестгодишното дете било позитивно на кокаин.

Тестот потоа бил повторен двапати, прво во собата за итни случаи и повторно во болницата во Изола – и вата шати бил позитивни.

На детето му е дијагностициран и срцев шум. Според сведочењето на мајката, нејзиниот син имал крвавење од носот и честа ангина во последните шест месеци.

Мајката на 6-годишното дете наводно го предупредила Пиранскиот центар за социјална работа дека таткото веќе неколку години е зависник, но тие не презеле никакви мерки.

По откривањето на случајот, таткото на детето е во притвор. Тој се товари за кривично дело овозможување конзумирање недозволени дроги и занемарување на малолетно лице.

Доколку биде прогласен за виновен, му се заканува казна затвор од една до 12 години за поседување дрога и до три години затвор за занемарување на детето.