Руските војници го закопале жив Украинецот Микола во масовна гробница, објави Sky News. Украинецот тврди дека тој и двајцата браќа биле принудени да клекнат на работ на свежо ископана јама покрај полето со пченица во северна Украина. Русите на сите луѓе им ги врзале очите и им ги врзале и рацете.

Според шокантниот извештај објавен од Wall Street Journal, првиот куршум го убил неговиот најмлад брат Јуџин, а вториот го погодил најстариот Димитар. Куршумот насочен кон Микола го погодил во близина на десното уво и поминал покрај десната страна на устата.

Руските војници го турнале Микола во гробот. Паднал врз Јуџин, а потоа ја почувствува тежината на Димитар врз него. Русите потоа почнале да ги закопуваат во земја.

„Тогаш сфатив дека сум жив“, изјавил 33-годишниот Украинец.

Куршумот, како што вели, му поминал низ горната вилица од внатрешната страна на образот, но за среќа не му нанел голема штета. Откако успеал да излезе од масовната гробница, следело мачно патување кон дома при што морал да ги избегне руските вооружени сили.

Сведочењето на Микола е само едно од неколкуте илјади случаи што ги истражуваат украинските обвинители. Руските окупатори во Украина се соочуваат со обвиненија за воени злосторства, вклучително и кратки егзекуции, тортура и силување.