Денеска го празнуваме споменот на денот кога Архангел Гаврил ја известил Дева Марија дека ќе го роди Синот Божји. Како дел од овој новозаветен настан, имаме еден од најубавите празници на Благовештението.

За овој ден се поврзуваат различни обичаи, но најважно е да најдете внатрешен мир и хармонија со себе. Овој ден нè потсетува и на важноста зошто е важно да бидете благи луѓе, оние кои го сакаат срцето, а срцето им се враќа.

Дами, без чешлање

Се верувало и дека жените не се чешлаат на Благовештение и дека не е добро да се прават нови чевли на тој ден. На овој ден е добро да се мие во река или поток, а Благовештението особено го слават жените.

Молитва за породување

Жените кои сакаат да забременат обично одат во црква на овој ден. Потоа се молат над иконите посветени на Благовештение, бидејќи овој празник е асоцијација за радосна вест.

Интересен обичај „ранет“

До Велигден, додека трае постот, не треба да има големи веселби. Но, ова не важи за овој обичај, се слави многу радосно! Ќе се пееше моминска песна, а радоста ќе се почувствува веќе на полноќ или во мугрите на Благовештение.

Куќата се чисти

Задолжително исчистете ја куќата и дворот. Тие што имаат животни нека ги чистат амбарите. Сè што имате од ѓубре – фрлете го.

Букара

Некаде имало обичај девојките во пресрет на овој ден да собираат суви гранчиња и дрва и од нив да прават голем оган, најчесто на некој рид или селска раскрсница. Стари и млади, машко и женско, се радуваа на огнот. Во Војводина и во источна Србија овој обичај останал до 20 век, каде што бил наречен букара. Нарачаниот оган беше прескокнат поради здравјето на луѓето и стоката, но и за луѓето, како што се веруваше, таа година да не бидат каснати од змии.

Речиси крај на студеното време

Порано на Благовештение народот велеше:

– Ако дождот на Благовести заврне, ќе биде добар род.

Исто така, се смета дека од овој ден почнува и потопло време, па може да ги одложиме зимските работи.

Не спомнувајте змии

Поради верувањето дека на овој ден се будат влекачите од хибернацијата, на Благовештение не се споменувале змии. Во пресрет на Благовештението, децата удираат со железни предмети по куќата, плевните и амбарите и викале: „Бегајте змии и гуштери, бегајте змии и гуштери!“

Други животни се будат

Се веруваше дека на овој ден мечките излегуваат од нивните дувла, а штуката го крши мразот со опашот. На овој ден, дури и птиците не градат гнезда.

Грижете се за овоштарникот

Се верувало дека овоштарите треба да садат плодови на Благовештение, а лозарите да ја закројат лозата.