63-годишната која прегази куче со својот автомобил во грчкиот град Ираклион, е уапсена и казнета со 40.500 евра. Парична казна е изречена и на сопственикот на кучето поради непочитување на законската регулатива за благосостојба на животните придружници.

– Шеесет и тригодишна жена странец е уапсена поради намерна повреда и нанесување телесна повреда на животно придружник, дело што се случило во попладневните часови на 13.04.2023 година во Ираклион и ѝ е изречена административна казна од 40.500 евра за прекршоци на Законодавството за благосостојба на придружните животни. Исто така, изречена е административна глоба од 200 евра на сопственикот на животното за непочитување на горенаведената законска регулатива, објавија грчките медиуми.

Прелиминарната истрага ја врши првата полициска управа Ираклион и уапсената со списите поднесени против неа ќе биде спроведена кај Кривичен обвинител од Ираклион“.

Се се случило завчера попладне околу 18.30 часот. Во уличка пред нејзината куќа се наоѓало женско куче, а жената возач на автомобилот кој во тој момент се движел во таа уличка, како што се гледа на видеото, имал целосен поглед на кучето среде патот.

Меѓутоа, наместо да чека да помине, таа направи стисна на педалата за гас и ладнокрвно ја прегази. Всушност, жената возач воопшто не застанала и веднаш побегнала.

Кучето по неверојатниот чин на насилство има рани по целото тело, на задната нога има длабока рана, додека констатирано е и внатрешно крварење.

Всушност, како што наведува неговиот сопственик, бидејќи кучето има 12 години, првите 24 часа се критични за неговото здравје.