Холандската влада ги забранува мобилните телефони, таблетите и паметните часовници од училниците за да се минимизираат одвлекувањата на вниманието, освен ако електронските уреди се од солидна потреба за учениците, јави Би-Би-Си.

Министерството за образование на Холандија денес соопшти дека забраната ќе се применува почнувајќи од 1 јануари 2024 година. Исклучоци ќе бидат направени за часовите за дигитални вештини или ако на учениците со попреченост или други медицински состојби им требаат уредите.

– Advertisements –

Забраната е договорена од Министерството за образование, училиштата и другите сродни организации.

Холандскиот министер за образование Роберт Дијкграф рече дека мобилните телефони не припаѓаат во училницата, иако тие „се испреплетени со нашите животи“.

„Учениците треба да бидат способни да се концентрираат и да им се даде можност да учат добро. Мобилните телефони се вознемирување, покажуваат научните истражувања. Треба да ги заштитиме студентите од ова“, додаде Дијкграф .

Тој рече дека училиштата ќе добијат простор да ја спроведат забраната според нивните сопствени планови, но предупреди дека ќе важат правни правила доколку забраната не биде спроведена до летото 2024 година.