Денес, Бегов Хан кај Жепче е најтажната населба во Босна и Херцеговина. Илјадници луѓе им оддадоа почит на погребот на тројцата млади момчиња кои трагично загинаа во сообраќајна несреќа кај Зеница во пресрет на Бајрам.

Никој не може да ја скрие својата голема тага гледајќи ги трите ковчези што стоеја едни покрај други. Прекината младост, згаснати соништа …

Улицата на која живееле сите

Погребниот обред „џеназа“ за жртвите на Ајдин Грахиќ (19), Ајдин Тахиќ (19) и Нермин Камериќ (22) се одржаа во основното училиште „Бегов Хан“, а погребот ќе се изврши на гробиштата во близина на централната џамија.

Ajdin Tahić, Nermin Kamerić i Ajdin Grahić

Денес е ден на жалост во општина Жепче. Загинатите момчиња живееле на иста улица, куќа до куќа, само семејната куќа Тахиќ е малку подалеку од другите.

– Тие беа златни деца кои се познаваа уште од мали нозе. Еве ги, куќа до куќа. Мојот беше најстар, немаше ниту 23 години. Работеше во Словенија. Уредуваше стан горе за себе. Сонуваше да добие виза, сè требаше да заврши во септември, но тој не го доби тоа, низ солзи вели Сабина Камериќ, мајката на загинатиот Нермин.

Во уништеното Форд Мондео, кое се судри со камион во понеделникот, преживеал само Незир Мемшиќ (17), кој се здобил со сериозни повреди. Тој се уште е во болница и не знае дека неговите пријатели се мртви.