Потрагата по Матеј Периш од Сплит, кој ноќта меѓу 30 и 31 декември околу 2.30 часот исчезна во Белград, трае веќе петти ден. Според она што е познато од моментот кога тој го напуштил клубот „Готик“ во црна маица, односно судејќи по снимките од надзорните камери објавени вчера, две лица се клучни сведоци кои би можеле да фрлат ново светло на оваа мистерија.

Матеј Периш таа ноќ ја поминал со пријателите во клубот „Готик“ во Бетон хол. Се верува дека излегол да врши нужда, бидејќи тоалетот на клубот бил многу преполн, а оттогаш никој од неговите пријатели не го видел или слушнал за него.

Како и во претходната анализа на патеката на Матеј Периш во кобната ноќ, која „Блиц“ ја базираше на снимките од надзорните камери, повторно забележуваме дека снимките треба да се земат со доза на резерва. На некои јасно се препознава Периш, додека пак на некои се гледа само силуетата на млад човек што одговара на неговиот опис.

1. Таксистот под Бранковиот мост

Ненад Периш, таткото на Матеј, потврди дека на една од снимките, направена под Бранковиот мост, тоа сигурно е неговиот син. И токму на таа снимка првиот сведок размени неколку реченици со младиот човек од Сплит само неколку минути пред да исчезне.

На видеото се гледа млад човек без јакна, во црна маица, фармерки и бели патики – што точно одговара на описот на Матеј Периш откако го напуштил „Готик“ – трча низ улицата, запира такси на пешачкиот премин под Бранковиот мост и се обидува да влезе во него.

Таксистот не го пушти во автомобилот, веројатно затоа што младиот човек во маица, најверојатно пијан, изгледал сомнително на тој студ. Се чини дека размениле неколку реченици, по што Периш продолжува да трча по трамвајските шини.

Сведочењето на овој таксист може да даде одговор на повеќе прашања. Во каква психофизичка состојба се наоѓал Периш во тоа време? Дали бил дезориентиран? Зошто сакал да влезе во такси на само 200 метри од „Готик“. Каде сакал да оди? Што рекол тој?

За жал, на видеото не се гледа ниту бројот на таксито, ниту здружението. Јасно е само дека автомобилот е со светла боја, можеби караван. Потсетуваме дека таткото на исчезнатиот сплиќанец без никаков сомнеж потврди дека на ова видео е неговиот син.

Александар Бјелиќ, претседател на Сојузот на такси возилата во Србија, вели дека тие штом вчера се појавила снимката на која се гледа како момчето за кое се верува дека е исчезнатиот Матеј Периш, се обидува да влезе во такси на улицата Караѓорѓе, веднаш презеле сè што е во нивна моќ за да откријат за кој таксист конкретно станува збор.

„Снимката ја прегледавме над 10 пати за да успееме да ја видиме регистарската табличка на возилото или пак што пишува на такси таблата, меѓутоа снимката е многу лоша и не успеавме да видиме нешто што би ни помогнало.

Ние и натаму ќе се обидуваме да направиме сè што е во наша моќ, доколку дознаеме кој е колегата од снимката секако дека ќе ги известиме надлежните за тоа“, изјавил Бјелиќ, пренесува српски „Блиц“.

Поранешниот инспектор за киднапирање и изнуда, Слободан Мишковиќ, исто така изјавил дека треба да се пронајде таксистот затоа што тој најверојатно е последната личност која го видела момчето пред неговото исчезнување.

„Можеби би можело да се поразговара со него, се гледа дека тој не сакал да го прими момчето во возилото, дали имал муштерија додека возел или пак не. Не би било лошо да се најде таксистот затоа што тој можеби е последната личност која го видела момчето и можеби би можел да ја опише неговата состојба“, изјавил Мишковиќ.

2. Девојката во бело на улица Травничка (ако воопшто лицето до неа е Матеј Периш)

За второто видео во кое се појавува можен сведок, малку е покомплицирано за веродостојно да се идентификува Матеј Периш. Тој запис е направен во Травничка улица и е со многу послаб квалитет.

На неа најпрвин се гледа млад човек во маица со кратки ракави и најверојатно бели патики, кој трча од правец на кружниот тек кај зградата Геозавод кон пералната во Травничка (слика 1).

(слика 1)

Меѓутоа, неколку секунди подоцна на истата улица, само во спротивна насока, од автоперална до Геозавод, млад човек со сличен изглед во маица со кратки ракави, но овој пат најверојатно во црни патики со бел ѓон, и девојка облечена во нешто како бела јакна, бунда или џемпер. (слика 2)

(слика 2) Неколку секунди подоцна подобро се гледа младо момче во маица со кратки ракави, но сега изгледа како да носи црни патики со бел ѓон. Со него трча жена во бел џемпер, бунда или јакна

Ова видео не е толку неоспорно како претходното од неколку причини. Пред сè, го збунува времето видено на снимката – 1.48 часот на 31 декември, а моментално се верува дека Периш го напуштил „Готик“ само околу 2.30 часот. Забележлива е и разликата во бојата на патиките.

Сепак, овие недоследности исто така може да се објаснат. Можеби времето на системот за следење не е правилно поставено? Можеби разликата во бојата на патиките е само оптичка илузија поради лошиот квалитет на сликата и разликата во осветлувањето?

Другиот сведок, девојката во бело од ова видео, може да ги реши сите овие сомнежи. Во колку часот трчала до младиот човек во црна маица? Зошто? Дали знае кој е овој млад човек? Каква била неговата психофизичка состојба во тоа време? Дали бил дезориентиран? Дали тој имал карактеристичен акцент?

Накратко – дали Матеј Периш е воопшто на тоа видео? Или можеби, по игра на неверојатна случајност, уште еден млад човек со сличен раст во црна маица трчаше низ улиците на амфитеатарот Сава тоа студено утро, на 31 декември? блиц.рс