Откриени се првите пет најчести симптоми на ковид, кои Британците ги збунија целосно во последните 30 дена, пишува The Sun.

Тоа се случува кога се зголемија случаите кај двојно вакцинирани луѓе – иако ова во голема мера се должи на тоа што случаите остануваат високи, а голем број луѓе сега се вакцинирани.

Кивање е еден од најчестите симптоми на Ковид, пријавени кај целосно вакцинирани Британци во последните 30 дена.

Апликацијата Студија за симптоми на ЗОЕ, каде Британците ги најавуваат дневните симптоми, откри дека повеќето луѓе кои неодамна го фатиле вирусот страдале од течење на носот, главоболка, кивање, болки во грлото и губење на мирис.

Професорот Тим ​​Спектор, водечки научник во студијата, рече: „Имајте ги на ум и држете ги подалеку од другите луѓе ако ги имате.

„Ова значи дека ризикот од инфекција е висок, па дури и ако сте биле двојно вакцинирани, навистина е важно да внимавате на какви било нови симптоми, бидејќи можеме да видиме дека колку подолго ќе помине од времето на вакцинација, толку помалку ефикасни се овие вакцини“, вели овој научник.

Тој, исто така, предупреди дека имунитетот од вакцинацијата може да ослабне кај поранливите групи, кои ги добиле вторите дози пред некое време.

Професор Спектор вели: „Изгледа дека заразените кои се на помлада возраст малку се намалуваат, додека, пак, благо се зголемуваат заразените на постара возраст, а се знае дека постарите возрасти се генерално целосно вакцинирани групи. И додека вакцините не функционираат добро како што се надевавме во смисла на запирање воопшто на фаќање на вирусот, тие сепак работат добро во запирање на тешки инфекции и хоспитализации“, вели овој професор.

Според него, оние што се вакцинирани со две дози, не значи дека не можат да се заразат, и тоа ќе биде се поверојатно како ќе расте времето од примерот на вакцината.

NHS се уште ги наведува само оригиналните три симптоми на ковид на кашлица, треска и губење на вкус или мирис.

Ако Британците страдаат од овие симптоми, тие мора да добијат ПЦР тест под официјално водство на NHS.

Но, експертите веќе долго време бараат Владата да го ажурира списокот – за Британците да добијат ПЦР тест доколку страдаат од други симптоми.

Десетици други симптоми сега се поврзани со имањето на вирусот, така што доажа до промена на симптомите кај милионите луѓе кои сега се вакцинирани.

Експерт предупредува дека високите случаи наковид, како и смртните случаи се „многу загрижувачки“.

Професорот Питер Опеншо рече дека големиот број се уште позагрижувачки со оглед на тоа што се уште не е зима – кога се очекува работите да се влошат.

Тој рече “ние едноставно не знаеме што ќе се случи” како што се приближува зимата.

Вчера беше објавено дека уште 111 лица починале, соопшти владата, додека во Велика Британија имаше 33.904 нови лабораториски потврдени случаи.