Без дополнителни правни средства за жалба на одлуката, родителите на Арчи Батерсби се известени дека механичката поддршка на нивниот мозочно мртов син ќе биде прекината од 13:00 часот по македонско време во денеска (сабота).

Во изјава за Sky News, мајката на момчето, Холи Денс, рече дека болницата јасно ставила до знаење дека нема други опции.

Таа самата признава дека правните можности за нејзиниот син да остане на механичка поддршка се исцрпени: „Направивме се што му ветивме на нашето момче дека ќе направиме“, изјави таа.

Целата мината недела родителите на Арчи легално се бореа против одлуката да се прекине механичката поддршка и потоа да им биде дозволено да го преместат момчето во центар каде што, како што рекоа, ќе има „достоинствен крај“.

Жалбата против престанокот на механичката поддршка беше отфрлена во Апелациониот суд и од Европскиот суд за човекови права, кој пресуди дека тој не е надлежен.

Барањето да се премести од болницата беше одбиен кога судот застана зад лекарите дека тоа ќе биде опасно по животот на момчето. Арчи е во кома од 7-ми април, веројатно затоа што учествувал во онлајн предизвик. Лекарите веруваат дека тој немал надеж за опоравување.

12-годишникот бил на механичка поддршка и лекарства од 7 април, кога бил пронајден во несвест. Можеби, како што шпекулира неговата мајка Холи, тој учествувал во некоја опасна онлајн игра-предизвик.

Тој, според неговата мајка, учествувал во предизвикот „затемнување“ на TikTok. Во овој предизвик децата ставаат ремен околу вратот. Го стискаат и се снимаат додека не ја загубат свеста. Лекарите велат дека момчето е во состојба на мозочна смрт, го држат во кома во болница во Лондон.