По прикажувањето на филмот „Тома“ на РТС 1, интересот за животот на Тома Здравковиќ нагло се зголеми. Еве што навистина се случило кога Тома слушнал дека Силвана починала

Гордана Здравковиќ претпоставува дека нејзиниот сопруг бил заљубен во Силвана Арменулиќ, но тој никогаш никому не кажал. Или, барем, никој не призна дека Тома му кажал за тоа.

Во филмот, Тома наводно паѓа на колена и е целосно изненаден во моментот кога дознава за веста дека Силвана починала.

Гоца откри кој му го кажал тоа и како навистина реагирал.

„Кога таа умре, тој беше очаен. Се сеќавам дека тоа ни го кажа Лепа Лукиќ. Никогаш не сум го видела таков, толку тажен…“, признала Гордана.

„Тој не можеше да разбере дека ја нема. Имаа една специфична врска, во секој случај тоа беше прашање на емоции“, рече таа.

Животот со Тома не беше лесен, но не беше ниту тежок. На почетокот беше многу збунувачки. Имав 25 години кога се запознавме, а тој беше 12 години постар. Тој беше етаблирана личност и морав да го прифатам тоа.

„Сакав да го сменам.Морав да се вклопам во неговиот живот.Тој беше човек кој зборуваше многу малку, морав да најдам решение и да откријам што му се допаѓа, а што не“, изјави Гордана .

– Ќе ми речеше: „Не чекај да завршиш нешто за да живееш, живеј го секој момент!“ Тогаш се присети вдовицата на Тома.

„Тој имаше три брака пред мене и не можеше да поднесе да му кажуваат што може и што не може да прави. Беше импулсивен, кога сака нешто – мораше да го направи тоа по секоја цена. Во мене најде жена која може да го разбере. Мислев дека треба да живее најдобро што може секој ден, бидејќи кога се запознавме тој веќе беше болен. Никогаш не го обвинував за ништо, го следев во се.

Никогаш не го прашав за што ги троши парите, каде е, што прави. Тоа би било товар за него. Еднаш ми рече: „Ќе ме прашаш каде сум три дена? И јас му велам „Дали убаво си помина?“ Тој вели: „Да“, а јас велам: „Важно, убаво ти било“, „Гордана раскажа како изгледал нивниот заеднички живот.