Српската полиција ја разреши мистеријата за девојката во бело која се појавува на познатото видео кое надзорната камера го снимила ноќта на исчезнувањето на младиот сплиќанец Матеј Периш ноќта меѓу 30 и 31 декември.

На оваа збунувачка снимка прво се гледа како млад човек во маица со кратки ракави и најверојатно бели патики трча од правец на кружниот тек, кај зградата на Геозавод, кон пералната во Травничка. (слика 1)

(слика 1)

Само неколку секунди подоцна, на истата улица, само во спротивна насока, од автоперална до Геозавод, трча млад човек со сличен изглед, во маица, но со црни црни патики со бел ѓон, и девојка облечен во бела јакна, џемпер, или нешто слично. (слика 2)

(слика 2) Неколку секунди подоцна подобро се гледа младо момче во маица со кратки ракави, но сега изгледа како да носи црни патики со бел ѓон. Со него трча жена во бел џемпер, бунда или јакна

Како што неофицијално дознава „Блиц“, полициската истрага утврдила дека се работи за двајца различни млади момчиња – едниот е Матеј Периш кој се појавува на почетокот на видеото, во бели патики (слика 1), а другиот е неговиот „двојник“, млад човек кој беше таму и таа декемвриска вечер, носеше само црна маица со кратки ракави, но црни патики со бел ѓон. (слика 2).

Извор на „Блиц“ објаснува дека било утврдено дека другото младо момче немало никаква врска со случајот со исчезнувањето на Матеј Периш, ниту девојката во бело што трчало до него, а по неколку секунди разлика случајно се нашле на улицата Травничка, каде трчаше младит човек од Сплит на тротоарот покрај автомобилите.

– Голема случајност е во студена ноќ двајца млади мажи со сличен раст и облекување за неколку секунди да претрчаат еден покрај друг. Тоа е голема случајност, но сепак само случајности, вели соговорникот.

Дополнителна конфузија предизвика и тоа што во моментот на објавување на ова видео, се мислеше дека Периш ноќта на неговото исчезнување носи црни патики со бел ѓон, како што пријавиле неговите пријатели кои се забавувале со него во „Готик“ клубот.

Но, подоцна таткото на Матеј, Ненад без никакво сомневање потврди дека неговиот син ноќта на неговото исчезнување носел бели патики, што многу појасно може да се види на другите снимки.