СТАТИЈАТА ПОЧНУВА ВЕДНАШ ПОД РЕКЛАМИТЕ!

МЕСТО ЗА ВАШАТА РЕКЛАМА! НАШИОТ ПОРТАЛ ЗА МЕСЕЦ ЈУНИ ВИ НУДИ СПЕЦИЈАЛНА ПОНУДА ЗА БАНЕР РЕКЛАМИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА 50% ПОПУСТ! ИСКОРИСТЕТЕ ЈА МОЖНОСТА И ДАЈТЕ МУ КРИЛЈА НА ВАШИОТ БИЗНИС

СО САМО ЕДЕН КЛИК И ЛАЈК НА НАШАТА ОФИЦИЈАЛНА СТРАНИЦА МОЖЕ ДА ГИ СЛЕДИТЕ НАЈНОВИТЕ И НАЈБРЗИ ВЕСТИ ОД МАКЕДОНИЈА, БАЛКАНОТ И СВЕТОТ! БИДЕТЕ ПРВИ ИНФОРМИРАНИ СО САМО ЕДЕН КЛИК!

ЕЗЕРО СРЕДЕ МОРЕ: Чудо на природата на Балканот за кое зборува цел свет (ФОТО ГАЛЕРИЈА)

Езерото се вика Мир и прави чуда со околниот пејзаж.

Паркот на природата Телашчица е залив во југоисточниот дел на Дуги Оток. Вклучува еден од најголемите и најубавите заливи на Јадранското Море, со бројни острови, живописни карпи и заливи. На западниот брег се наоѓа езерото Мир, кое е посолено од морето – поради подземните канали кои го поврзуваат со морето. Неговата соленост е генерално поголема од околното море, и поради изразеното затворање на езерото и поради испарувањето на водата.

Должината на Мир е приближно 900 m, а најголемата ширина е околу 300 m. Максималната длабочина е 6 m. Од надворешната страна на заливот, карпите ја формираат најголемата јадранска карпа, каде што се гнезди сивиот јастреб.

Околу езерото можете да видите и неколку магариња, а ако нурнете ќе видите сунѓери и корали, пишува Пун куфер. Мирот е дом и на морски бас, полжави, ракови, па дури и јагули кои растат и до три килограми.

За време на големи горештини, Мирот не носи освежување. Во лето температурата на водата се искачува до 33 степени, па затоа езерото во лето е потопло од околното море. Во зима повторно е постудено, што е последица на плиткоста на езерото.

До Мир можете да стигнете од рибарското село Сали, кое е најблиската населба до паркот на природата. До него се стигнува и со директни фериботски линии од Задар, а може да се стигне и од Брбињ на северниот крај на Дуги Оток.

Околу езерото има патека која вреди да се прошета, и поради прекрасниот поглед и поради опојниот мирис на медитеранските билки.

📸

📸

📸