Петогодишник го спасил животот на мајка му откако таа паднала во дијабетичка кома.

Малиот Џош од Телфорд, Велика Британија ја затекла мајка му онесвестена на под, но не испаничил. Заѕвонил на 112, европски број за итни служби, кој го видел напишан на својата играчка, возило на итната медицинска помош.

Полицискиот службеник, Џим Бејкер го нарече „многу храбар“.

-Неверојатно е тоа што Џош го направи. Брзо размислил кога ја пронаш мајка си и го повикал бројот кој го видел на играчката. Беше многу храбар и остана на линија сѐ додека не дојдовме до нивната куќа и на мајка му ѝ пруживме медицинска помош, вели Бејкер за Би-би-Си.

Полициските службеници го повикале Џош во обиколка на полициската станица, а објавија и фотографија со него на официјалниот Фејсбук профил.

-Џош веќе покажа дека во иднина може да биде одличен полицаец, се надеваме дека повторно ќе се сретнеме кога ќе биде доволно голем за да ни се приклучи, рече Бејкер.