Виграновски на својот Јутјуб канал објавил дека ќе се обиде да издржи 40 дена без храна и со многу малку вода. На десеттиот ден од експериментот, тој отишол во пустина, каде што го продолжил својот предизвик, забележувајќи дека атмосферата во градот почна да го вознемирува.

По 20 дена тој тврдел дека има чувство на ситост, дека изгубил тежина и веќе нема енергија да се занимава со физичка активност. Експериментот продолжил по 35 дена, и покрај фактот дека тој се чувствувал како да умира.

“И како помина? Тоа е само игра што ја прифатив. Многу е интересна. Нема повеќе паразити, нема желба за храна. Телото е целосно обновено, секоја клетка”, рекол Виграновски.

Подоцна, неговите познаници на социјалните мрежи напишале дека блогерот починал на самиот крај на експериментот, но точната причина за смртта сè уште не е позната.