Астролозити сметаат Бикот, Скорпијата и Ракот за најљубоморни хороскопски знаци.

Биковите се познати по својата посесивност и приврзаност кон материјалните добра, што може да доведе до љубомора во врските.

Скорпијата е поврзана со интензивни емоции и желба за контрола, што исто така може да доведе до чувство на љубомора.

Ракот е познат по својата чувствителност и емотивна природа, што понекогаш може да резултира со љубомора во врските.

Сепак, важно е да се запамети дека овие асоцијации не се универзални и дека поединците од кој било хороскопски знак може или не може да покажуваат особини поврзани со љубомора.