Хрватскиот криминолог Жељко Цвртила во интервју за Н1 ја коментираше потрагата по Матеј Периш од Сплит, кој исчезна во Белград. Запрашан каков би бил патот на истрагата доколку тој ја води, Цвртила рече дека на почетокот таа ќе се одвива во два до три правци.

– Првиот правец би биле разговори и утврдување на околностите од пријателите, затоа што луѓето со кои исчезнал дошле заедно во Белград, со нив прво да види кој последен пат го видел, каде го видел…, рече тој, пренесува хрватскиот портал Индекс.

– Другиот правец на истрагата би се движел кон околината во која се наоѓале исчезнатите во последните познати часови, а тоа е клубот, просторот и улиците каде што трчал, просторот покрај брегот на Сава, рече Цвртила.

– Третата насока е, секако, пребарување на самата Сава, но и на околните згради. Но, тоа и не го видовме, дали и на копното се пребарувани некои објекти, рече Цвртила.

Српската полиција полиграфски ги тестирала и пријателите на исчезнатиот Периш, а Цвртила вели дека тоа е секако еден од методите што се користат.

– Тестирањето со полиграф не служи само за тестирање на некој што е сомнителен, туку и за елиминирање на осомничените и за отстранување на сомнежот. Ова секако е добар потег на српската полиција, бидејќи на тој начин си дадоа простор да се фокусираат на други работи, доколку немало сомнителни работи од разговорот и тестирањето на пријателите. Второ, полиграфското тестирање служи за олеснување на претресот на полицијата и нејзино насочување во одредена насока, рече криминологот.

Што се однесува до надзорните камери, Цвртила вели дека тие можат и служат за реконструкција на настанот. Содржината на различни камери е исклучена, а патеката на движење на лицето што се бара се креира со различни технологии.

На една од снимките се гледа како исчезнатиот Периш разговара со таксист, обидувајќи се да влезе во такси, но не успева.

-Се појавија информации дека младиот човек бил во алкохолизирана состојба или дрогиран, но некој што е таков не може да го задржи правецот и вака да трча право. Од друга страна, очигледно го запрел таксистот, тој не му ја отворил вратата и кога не му ја отворил, не бил насилен, туку продолжил понатаму. Не гледам некоја забуна што може да ја предизвика алкохолот или дрогата, а можеби земал и некоја дрога која не влијае на движењето, изјави Цвртила.

– Е сега зошто бега, бега ли од некого, на две места имаме ситуација демек се крие позади две коли, па после во оваа куќа (шпанска), го прогонува ли некој, зошто бега, дали имало некаков инцидент во клубот, не знаеме, изјави Цвртила.

Се замолуваат сите кои имаат информации за исчезнатиот млад човек да го известат Министерството за внатрешни работи на Србија или да се јават на телефонскиот број што го дало семејството како контакт: +38598432700.