Шести ден од потрагата во Белград по Матеј Периш од Сплит, кому на ноќта помеѓу 30-ти и 31-ви декември му се губи секоја трага пред ноќниот клуб „Готик“ кај Сава.

Хрватскиот весник „Вечерњи лист“ во средата стапил во контакт со еден од најблиските пријатели на Матеј. Станува збор за 29-годишен сплиќанец кој долги години работи со Периш.

– Со Матеј комуницирам секојдневно. Не ми кажа дека планира да оди во Белград. Мислам дека тоа се случи одеднаш. Претпоставувам дека паднал некаков договор меѓу другарите. Сакаа да одат некаде заедно и убаво да се забавуваат. Во Сплит, ноќниот живот среде пандемија е релативно слаб, а меѓу помладите генерации постои долга традиција да се оди во Белград. Едноставно излегувањето таму е подобро, има повеќе живот и има повеќе забава. Тоа беше единствениот мотив поради кој отидоа во Србија, вели младиот човек.

Тој тврди дека Периш го сакал животот и излегувањето, но тоа никогаш не ги надминало границите на добриот вкус или воспоставените правила во општеството.

– Видете, ние сме млади, секако дека сакаме да излегуваме за викенди, како и сите наши врсници. Знаеме ли некогаш како да претераме? Да. И кажете ми, како изгледа просечен викенд надвор? Луѓето пијат вода? Значи, треба да кажеме дека Матеј излегол и никогаш не бил зависник од дрога или опијати, иако ние како „скипери“ секојдневно сме во контакт со таа приказна. Богатите туристи или групи тинејџери речиси секогаш не прашуваат каде можат да набават марихуана, кокаин и слично. Вака едноставно изгледа работата во туризмот. Нема ништо чудно во тоа. Но, ние не се занимаваме со тоа и никогаш не сме се занимавале, вели тој.

Тој додава дека тврдењето за дрога може веднаш да се отфрли од самата физиономија на Матеј Периш.

– Матеј не беше ништо од тоа. Тој е здрав тип кој додека излегувал пиел само виски. Матеј и остатокот од тимот вечераа во еден белградски ресторан тоа попладне. Видов слики од вечерата. Дотогаш вечерта веројатно биле пијани. После тоа отишле во клубот „Готик“ и потоа се случила таа мистерија полна со дупки. Она што со сигурност го знам од луѓето што беа таму е дека во клубот имало друштво од Задар. Познато е дека луѓето од Сплит и Задар се големи пријатели и дека едните и другите се добредојдени во Србија. Тие меѓусебно се честеле и се дружеле. Меѓутоа, во еден момент дошло до инцидент меѓу двете „екипи“, а мислам дека била вмешана и една девојка. Матеј и пријателите пиеле виски. Слушнав дека во еден момент дошло до вербална расправија со келнерите, а наводно сплитчани и задарци почнале да си дофрлаат нешто во тој хаос. Којзнае какви зборови паднале тогаш и на кого можеби му паднале „ролетните на очи“. После тоа, во приказната се вклучиле и редарите и Матеј панично го напуштил клубот, тврди пријателот на Периш.

Вели дека е можно да имало таа класична пресметка во ноќен клуб, пијана тепачка и некакви закани. Сепак, останува мистерија зошто само Матеј истрчал од клубот и што сакал да постигне со тоа.

Тој многу јасно го препозна на снимките од белградските надзорни камери кои протекоа во јавноста.

– Сè уште ги гледам тие снимки. Јас го препознавам многу јасно. Тоа е тој. Тоа е негов потег. Го гледам мојот пријател, но изгледа не го препознавам. Зошто трча така? Никогаш не сум го видел таков. Никогаш. Отпрвин би рекол дека можеби побегнал од некого, неколку пати на видеото го вртеше погледот зад себе, како да сакаше да избега на безбедно…, рече тој.