Неодамна беше утврдено дека вкупно осум Андроид апликации од продавницата Google Play содржат малициозен софтвер џокер. Апликациите, забележани од лабораториите за безбедност на Quick Heal, можат да собираат и крадат податоци од корисниците на паметни телефони со Android и да создаваат разни други проблеми.

За среќа, истражувачката фирма привлече внимание кон Google и осум заразени апликации наводно биле отстранети од Play Store. Тие повеќе не се достапни за преземање, но самите апликации сè уште претставуваат закана затоа што остануваат на Интернет, но и потенцијално на вашите телефони.

Малициозниот софтвер џокер може да украде кориснички податоци и дури може тајно да ги пријави корисниците на скапи платени претплати за кои никогаш не се пријавиле. Злонамерен софтвер може да ви ги украде списоците со контакти, информации за уредот, пораки и многу повеќе.

Се препорачува корисниците на паметни телефони Андроид – вклучително и купувачите на паметни телефони Галакси – кои ги преземале овие апликации, да го отстранат што е можно поскоро и да извршат скенирање на вирус со употреба на реномирана алатка за антималвер. Инфицирани апликации се:

Auxiliary Message

Fast Magic SMS

Free CamScanner

Super Message

Element Scanner

Go Messages

Travel Wallpapers

Super SMS