Сопственикот на скапо Ауди бил непријатно изненаден откако го притиснал копчето на системот за климатизација.

По притискање на копчето Sync, кое се користи за синхронизирање на сите климатски зони, на екранот за инфозабава се појавило предупредување дека оваа функција не е покриена со купувањето. Навистина, иако Audi нуди стандардна тризонска клима како стандардна опрема на голем број пазари, тоа не е случај во Данска.

Во Данска оваа опција чини околу 680 евра. Во спротивно, сопственикот ќе добие известување „Оваа функција не е купена“ по притискање на копчето Sync, кое дури и ќе светне.

Малку неочекувано, бидејќи до неодамна беше практика производителите едноставно да ги испуштаат копчињата што ја контролираат опремата што не е инсталирана во автомобилот.

Постапката на Audi, од друга страна, укажува дека на крајот е поевтино да се произведат сите компоненти со нив и последователно да се програмираат такви пораки кои ќе го информираат сопственикот за нефункционалните опции.

Судејќи по реакцијата на сопственикот, кој вели дека пораката го „потсетува“ дека е скржав, можеби било попаметно да програмирале понеутрална порака во Audi, како на пример „функцијата не е достапна“.