Во однесувањето на убиецот имало индиции за психичко растројство (ментално пореметување) и се поставува прашањето: од каде му е оружјето на човек кој се лекувал во психијатриска, пишуваат утрово медиумите.

Вук Бориловиќ е масовниот убиец кој им ги одзеде животите на 10 лица, меѓу кои и деца, а ова е лицето на човекот кој стави крај на крвавиот пир. Јована Јовановиќ, психолог, истакнува дека во однесувањето на убиецот имало знаци кои биле знак за нарушување на менталното здравје.

– Луѓето веќе забележале дека не е добро, се знаеше дека е на психијатриско лекување, по кое се однесувал и бизарно – вели Јовановиќ за „Ново викенд Јутро“ со Јована Јеремиќ.

Психолог Јоана Јовановиќ

Таа посочува дека пациентите кои завршиле психијатриско лекување често чувствуваат дека повеќе не им е потребна помош, па престануваат да земаат терапија. Тоа посочува и дека ова злосторство, за жал, ќе биде призмата низ која ќе се набљудуваат општествените настани во Црна Гора.

– Многу е важно да се нагласи дека причината за масакрот овде била болеста – не се работи за крвна одмазда или слично. Важна е и анализата на мажот како глава на куќата и третманот. Сите кои ги забележуваат првите знаци на ментална болест кај член на своето семејство треба да побараат помош! Сигурно е дека еден од милион луѓе има проблеми и треба адекватно и навремено да се реагира – вели Јовановиќ и додава:

„Ова ќе помине“, „Можеби му е само таков периодот“… Сето ова не е точно бидејќи ништо поврзано со менталното здравје не поминува само по себе. Бориловиќ не се разбудил само едно утро и рекол: „Сега ќе ги убијам сите“. Ова е нешто што се случувало и имаше индикации дека тоа ќе се случи.

Таа додава дека се поставува прашањето од каде го добил оружјето човекот кој се лекувал на психијатрија.