Спроведена е неодамнешна студија предводена од Вирен Свами од универзитетот Англија Раскин.

Откриено е, според анкетен прашалник упатен од луѓе со тетоважи и оние без, дека оние кои украсиле дел од телото со цртеж или текст, имаат три карактеристики што значително ги разликуваат од оние кои не се определиле за овој потег.

Тие се екстровертни

Тие се поотворени, имаат повеќе енергија, сакаат да се дружат и да разговараат, околината ги смета за забавни и љубезни.

Тие се единствени

Авторите на студијата велат дека луѓето со тетоважи треба да бидат единствени, различни од другите. Тие сакаат да се изразат, своите ставови, мисли и да ги покажат своите разлики и идентитет.

Сакаат искуства

Исто така, покажано е, според прашалникот, дека луѓето кои имаат тетоважи се повеќе склони кон авантури, тие се спонтани, желни за нови искуства и познанства, пренесува psychologytoday.com.