Фотографија на медуза од црногорското одморалиште Улцињ ги вознемири туристите. Станува збор за медуза која се нарекува „морска плуќа“. Сликата од Црна Гора, поточно Улцињ, привлече големо внимание.

Фотографијата објавена од страницата „Podgorički vremeplov“ покажува медуза која изгледа прилично страшно, а и евентуалната средба со неа не е наивна. Објаснување дојде од страницата на Инстаграм „pet_reptiles_montenegro“:

Овој вид на медуза е познат како морско белодробно крило- морска плуќа (Rhizostoma pulmo) и може да порасне до 60 сантиметри во дијаметар и тежи дури 10 килограми.

Во контакт со луѓе, може да предизвика само благ осип на кожата, така што не претставува опасност за пливачите.

Се храни со зоопланктон, а морските желки се хранат со него. Ако случајно ве „изгори“ било каков вид медуза во Јадранското Море, најдобриот начин да го неутрализирате отровот е да ставите врел предмет (камен од плажа) на местото на изгорениците или да навлажните крпа со топла вода и да ја чувате на местото.

Отровот од медуза е термолабилен, така што под влијание на високи температури ги губи своите природни својства.