Српскиот Институт за јавно здравје „Др. Милан Јовановиќ Батут“ најави измени на Уредбата за мерки за спречување и сузбивање на заразната болест КОВИД-19, според која карантинот за заразените е седум дена, а за блиските контакти со заразените пет дена, со исклучок од карантин за вакцинирани или прележани кои имаат антитела. Сите кои имале контакт со заразен ќе мораат 10 дена да носат маска Н95.

Лица кај кои со тестирањето е утврдено присуство на вирусот САРС-КоВ-2 и кај кои има присуство на какви било симптоми или знаци на заразна болест КОВИД-19 или кај кои сериозноста на болеста не бара лекување во болница, се испраќаат, согласно Законот за заштита на населението од заразни болести во домашна изолација со здравствен надзор за акутно респираторно заболување предизвикано од вирусот САРС-КоВ-2 во траење од 7 дена.

Вработените во здравствените и социјалните установи се тестираат со ПЦР тест по домашна изолација во траење од 7 дена и се враќаат на работа доколку резултатот од ПЦР е негативен. Во случај на позитивен резултат на PCR тест, тие остануваат во изолација до 10 дена кога изолацијата е прекината без тестирање.

Сите контакти пропишани со мерката карантин се должни строго да се придржуваат до пропишаните мерки за лична заштита до 10-тиот ден од денот на последниот контакт со случајот КОВИД-19 (носење заштитна маска од типот N95 секогаш кога престојувате во затворен простор со други лица во во иста просторија, како и на отворено, доколку не е можно да се одржува растојание од најмалку два метри од други лица, миење и дезинфекција на рацете, избегнување собири внатре и на отворено).