Иако износот на мегабајти што ги трошите за гледање видеа на YouTube зависи од квалитетот во кој гледате, тоа во никој случај не е мал.

Ако квалитетот на видеото е автоматски, тогаш ќе потрошите над 4 мегабајти во секунда на вашиот телефон. Што значи дека еден час на гледање е еднаков на 240 мегабајти, или полн гигабајт по 4 часа.

Се разбира, износот на интернет што го гледате зависи од квалитетот на видеото што го гледате.

Видео со лош квалитет (240p) троши 1.6MB секоја минута, но видео со висока резолуција (1080p) троши повеќе од 12 мегабајти.

Погледнете колку мегабајти троши секоја резолуција во една минута:

– 240p – 1.6MB

– 360p – 2.66MB

– 480p – 4MB

– 720p – 7.4MB

– 1080p – 12.4MB