Кои автомобили го привлекуваат сонцето– оние со црна или оние со бела боја?

Познат е фактот дека црното привлекува повеќе сончева светлина отколку белото, но дека разликата во температурата измерена на хаубата на црниот и белиот автомобил е голема – не можевме да веруваме во тоа, сè додека ласерскиот термометар не го покажа резултатот.

При надворешна температура од 37 степени, аспираторот на белиот автомобил покажа 36,9 степени, слично на надворешната температура.

Ако навистина мислите дека омилената боја на автомобилот ви е црна, знајте дека загрева двојно повеќе од белата.

Ласерскиот термометар покажа дека, за разлика од белиот автомобил, црниот има неверојатни 72,6 степени Целзиусови.